+32 (0) 16 32 12 13
Sign up now

Afval bevat waardevolle metalen (Knack)

May 28, 2017

Article appeared in the Flemish News Magazine Knack (25-2-2015), following the RARE³ breakthrough in research concerning the recycling of lamp phosphors. See also Green Chemistry cover/paper by Binnemans/Dupont.

Onze industrie draait voor een deel op zeldzame aarden: metalen die dikwijls maar op een paar plaatsen in de wereld gewonnen worden. Wetenschappers slagen er almaar beter in om zulke kritische metalen te winnen uit oude producten. Recyclage wordt dus een alternatief voor aankoop van moeilijk te krijgen elementen uit vaak moeilijke regio’s als China. David Dupont en Koen Binnemans van het Departement Scheikunde aan de KU Leuven presenteren in het vakblad Green Chemistry een doorbraak in de recyclage van zeldzame aarden uit oude fluorescentielampen en spaarlampen.

Download

Welcome to SOLVOMET

SOLVOMET is KU Leuven’s Centre for Solvometallurgy. SOLVOMET’s mission is to support its industrial and RTD partners in the conceptual and practical development of more sustainable solvometallurgical separation processes and new mining chemicals, which are subsequently tested using state-of-the-art lab-scale and mini pilot-scale experimental facilities.

Corporate Presentation

Visit the website of the SOLVOMET Group

Subscribe to SOLVOMET Newsletter